Monday, May 28, 2007

Rasberry Cheesecake, Key Lime cheesecake

Bulan ni emak dan Abang berkongsi harijadi pada bulan yang sama. Jarak hanya 2 hari aje. Emak 25hb dan Abang 27hb.

Untuk mereka, kali ini saya mencuba Rasberry Cheesecake. Inilah hasilnya. Rasanya pulak ada macam2 komen. Untuk crust, sy guna instant oat..pergh hasilnya mmg superb! I like it very much. Sy jumpa resipi crust ni dalam majalah Saji bulan Mei 07. For the filling, lepas ni sy kene kurangkan 1 sudu kecil almond extract, sebab kek kali ni rasa almond kuat. Third, paling penting, raspberry tu manis gila beb. Tak larat nak telan. Rasberry filling tu sy beli dr kedai, kawan-kawan ofis kata mmg samething wrong dgn raspberry. Anyway next time, I should use blueberry or cherry pie filling. Sebelum ni dah banyak kali guna blueberry sebab tu nak try raspberry.

Kawan pejabat saya, Kak Hapsah nak buat jamuan harijadinya. So, dengan beraninya saya cuba resipi baru ni plak, Key Lime Cheesecake. Hasilnya, ramai kata ok but not as good as Marble Cheesecake. Sebab bezanya yg ni memang guna limau nipis. Marble cheesecake guna coklat. Ada yang kata next time boleh cuba guna Limau Kasturi, maybe lagi sedap. Entahlah. Yang pasti saya pasti berani dan suka mencuba. Kalau ada kawan-kawan yang ada jumpa any resipi and u like me to try, I don’t mind. Give it to me, I’ll try my best & u need to pay kos barang + upah ;) Suka tak?

2 comments:

yatipruzz said...

ape rasa raspberry tu fara? manis alone ke ade masam2 sket?

Farra said...

manis sungguh + pahit sket
lainkali better buat swirled aje dlm cheesecake tu