Bahan Kek
1 1/4 cwn minyak jagung (minyak masak pun boleh)
4 biji telur
120 gm gula castor
120 gm gula perang
100 gm walnut cincang ( aku suke sgt, kalau letak lebih lg umph!)
1 cawan kismis kuning (aku guna kismis kuning dan hitam, kalau nak moist kene tambah Nenas)
1 1/2 cawan carrot yang disagat ( aku guna 2 cawan carrot, tu pon mak dh komen " mana carrotnyerr?")
250 gm tepung** (highly recommended - high protein flour) - guna tepung gandum je sbb tu je ada in stok
1 sudu kecil baking soda**
1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis** ( tak masukkan, aku guna esen vanila jek)
1/4 sudu kecil garam
Bahan Topping
250 gm cream cheese ( aku guna Tatura Cheese, kalau guna Kraft lg sodap!!)
100 gm butter
100 gm gula icing
sedikit perahan lemon - ikut suka ( aku ganti ngan esen vanila)
Penyediaan Kek
- Pukul telur sehingga kembang. masukkan minyak, gula castor dan perang, sebatikan - tak perlu sampai gula hancur.
- Masukkan walnuts, kismis, carrot, sebatikan.
- Masukkan bhn bertanda ** (yang telah diayak), garam, ke dalam adunan no 2. Guna spatula(sudu) plastik atau kayu untuk kaup-balikkan adunan.
- Masukkan dalam loyang berukuran 9 inch yang telah disapukan mentega/dialas kertas minyak.
- Bakar selama 45 minit pada suhu 180C. Check kek guna batang satey untuk tahu sudah masak atau belum. Bila dh masak, sejukkan di luar oven.
Penyediaan Topping
- Masukkan semua bhn dlm mixer dan pukul sampai lembut dan creamy.
- Bila kek dah sejuk, sapukan atas kek. Sejukkan dalam fridge kejap baru potong untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment