Tuesday, October 5, 2010

Carrot Cake


Bahan Kek
1 1/4 cwn minyak jagung (minyak masak pun boleh)
4 biji telur
120 gm gula castor
120 gm gula perang
100 gm walnut cincang ( aku suke sgt, kalau letak lebih lg umph!)
1 cawan kismis kuning (aku guna kismis kuning dan hitam, kalau nak moist kene tambah Nenas)
1 1/2 cawan carrot yang disagat ( aku guna 2 cawan carrot, tu pon mak dh komen " mana carrotnyerr?")
250 gm tepung** (highly recommended - high protein flour) - guna tepung gandum je sbb tu je ada in stok
1 sudu kecil baking soda**
1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis** ( tak masukkan, aku guna esen vanila jek)
1/4 sudu kecil garam

Bahan Topping
250 gm cream cheese ( aku guna Tatura Cheese, kalau guna Kraft lg sodap!!)
100 gm butter
100 gm gula icing
sedikit perahan lemon - ikut suka ( aku ganti ngan esen vanila)

Penyediaan Kek

  1. Pukul telur sehingga kembang. masukkan minyak, gula castor dan perang, sebatikan - tak perlu sampai gula hancur.
  2. Masukkan walnuts, kismis, carrot, sebatikan.
  3. Masukkan bhn bertanda ** (yang telah diayak), garam, ke dalam adunan no 2. Guna spatula(sudu) plastik atau kayu untuk kaup-balikkan adunan.
  4. Masukkan dalam loyang berukuran 9 inch yang telah disapukan mentega/dialas kertas minyak.
  5. Bakar selama 45 minit pada suhu 180C. Check kek guna batang satey untuk tahu sudah masak atau belum. Bila dh masak, sejukkan di luar oven.

Penyediaan Topping

  • Masukkan semua bhn dlm mixer dan pukul sampai lembut dan creamy.
  • Bila kek dah sejuk, sapukan atas kek. Sejukkan dalam fridge kejap baru potong untuk dihidangkan.

No comments: