Monday, December 3, 2012

Healthy Carrot Cakes

Smiley healthy Carrot Cake is made up from loads of grated carrot, chopped walnut, raisin and wholemeal flour. So looking at these ingredients I would say it's high in fibre and beta carotene :). Finally frosted with cream cheese buttercream. It's truly moist. 

Sungguh sihat gitu kan? It's our family favorite cake! 





Harga:
2 layers Carrot Cakes- 9 inch- square: RM75

Cupcake: RM3. Size: diameter 2 inch. Dijual dalam bentuk pakej:
6-RM18
12-RM35
16-RM46
25-RM72

Friday, November 2, 2012

2 layers Red Velvet

Tempahan Aida, my officemate

Tempahan Kak Fariza, my officemate too sempena harijadi beliau..


Monday, October 29, 2012

Cakes Eid Adha

2 layers Devil's Oreo Choc Cake
Fresh Cream Oreo Frosting
Berat: 1kg

 2 layers Red Velvet

10 inch- 84 pieces Walnut Dark Choc Baked Brownie
Berat:1kg

9 inch Marble Cheesecake
Berat 1.4kg+

3 layers Red Velvet

3 layer Red Velvet Cake
Cream Cheese Frosting
Berat: 2kg
Delivery: 24 Oct 2012 sempena majlis sambutan harijadi anggota CCM bulan Oktober 

Untuk tempahan, email farradasmiley@gmail.com

Tuesday, June 26, 2012

RV Cheese Brownie

Bahan-bahan utk loyang 4 segi 7X7
140gm tepung kek/gandum/superfine
1/2 sudu kecil garam
60 gm mentega
100gm gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
120ml susu segar
1/2 sudu besar jus lemon/sunquick oren
1/2 sudu teh pewarna merah
1/2 sudu kecil coklat emulco
1/2 sudu kecik cuka
1/2 sudu kecil baking powder

Lapisan Cheese

250gm cream cheese
1 biji telur saiz B
70gm gula halus
1 sudu besar susu
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit esen vanila

Cara-cara utk RV :
1. Satukan susu segar dengan jus lemon, biarkan 5 minit
2. Ayak tepung dan garam ketepikan\
3. Dalam mangkuk lain, pukul mentega hingga berkrim, masukkan gula dan pukul 2-3 minit. Masukkan telu dan vanila dan pukul sebati.
4. Satukan susu segar , pewarna merah dan coklat emulco, kacau sebati
5. Masukkan tepung dan campuran susu secara bergilir didahului dengan tepung dan diakhiri dengan tepung ke dalam adunan mentega.
6. Satukan cuka dan baking powder, biar sehingga keluar buih, dan masukkan ke dalam adunan kek. Simpan 2 sudu besar untuk buat corak marble.
7. Tuang dalam loyang dan bakar semalam 30 minit. Keluarkan dari oven dan masukkan lapisan cheese.

Lapisan Cheese

1. Putar cream cheese sehingga berkrim. Masukkan gula dan putar lagi.
2. Masukkan tepung dan susu dan putar lagi. Akhir sekali masukkan telur dan vanila dan pukul sebentar.
3. Tuang atas adunan kek yg telah dibakar. Dan letakkan baki bancuhan kek tadi dan dibuat corak marble.
4. Bakar selama 30-35 minit dengan kaedah steam bath ( masukkan loyang kek dalam loyang yg lebih besar berisi air panas mendidih. Biarkan kek 1-2 jam , dan kemudian alihkan ke peti sejuk dan biarkan 2-3 jam sebelum dipotong.



Friday, January 14, 2011

Oreo Cheesecake

Nota kaki:
1) Kek ni kecik je tau, rasanya loyang 5/6 inci. Just nice for a small family like us.
2) This case is not sweet as Secret Recipe Cake, so add more sugar at your own risk!

Base:
100gm biskut orea diblend/hancurkan ( nak guna biskut lain pon boleh saje)
30gm mentega dicairkan

Cara:
1) Gaulkan semua bahan diatas
2) Sapu dulu loyang bulat 5 inci dengan mentega/marjerin
3) Masukkan bahan td ke dalam dasar loyang dan tekan padat guna belakang sudu
4) Bakar pada suhu 170C selama 10 minit

Filling:
250gm cream cheese ( used Philadelphia cream cheese yg taste better than Tatura)
100gm plain yogurt ( boleh ganti dgn whipping cream)
1/3 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur ( size B/C, not big size)
1 sudu mentega ( optional)
2 sudu besar tepung jagung
Biskut oreo - mengikut suka, dipecahkan/dihancurkan

Cara:
1) Pukul cream cheese, kemudian masukkan gula dan pukul lagi
2) Masukkan vanila, jus lemon, mentega, tepung dan yogurt. Pukul sebati
3) Akhir sekali baru masuk telur dan pukul sebentar
4) Masukkan biskut oreo ke dalam adunan. Ada orang suka masukkan oreo yg dh jadi serbuk, jadi terpulang pada anda.
5) Bakar secara water bath selama 40-50 minit pada suhu 170C. Tutup suis dan biar kek dok dalam oven for 15 minit. Lepas tu boleh bukak sket pintu oven dan biar lg kek dok dalam tu 1 jam
6) Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
7) Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan.
8) Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka.

Gambo. Layannn....
Lom bakar
Get ready nak kene bakar

Dah kuarkan dr chiller & loyang

Sudah dibedah!
Oreo Cheesecake with simple deco: Choc drizzle & strawberry

Wednesday, January 12, 2011

Brownies Cheese Kukus

Suka sangat versi kukus ni! Sangat Moist!

Bahan-bahan:
• *500g campuran brownies (premix)
• *4 biji telur gred B
• *75ml minyak masak
• *200ml air
• *5g baking powder
• *5g soda bikarbonat

Inti cream cheese:
• 250g cream cheese
• 60g gula castor
• 1 biji telur
• 25ml air

Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan bertanda * dalam mixer.pukul dgn kelajuan sederhana lebih kurang 3 minit
2. Utk cream cheese - campur semua bahan kecuali telur dan pukul sampai kembang. Then masuk telur dan pukul kejap jek
3. Cara melapis - masukkan separuh adunan brownies kukus coklat dalam loyang yg dah di alas dgn kertas minyak. Kukus selama 15 minit.
4. Masukkan pula inti..dan kukus selama 15 minit lg
5. Masukkan baki brownies kukus,kukus selama 30-40 minit
6. Sediakan Choc Ganache dan paipkan atas Brownies

Tip: cucuk dengan lidi dan jika tiada lg bahan melakat maknanya dah masak.


Choc Ganache di paip atas brownies / campak sahaja.
Jom makan!